שרת וירטואלי

פלח שוק נכבד ומורכב מאד בעולם אתרי האינטרט, נתפס על ידי ספקי אחסון אתרים ועוד. היות ולא ניתן להציג אתר אינטרנט מבלי לבצע רכישת דומיין ומבלי להעלות אותו לשרת אינטרנט, מציעים ספקי אחסון אתרים אפשרויות שונות ללקוחות, כולל אחסון אתרי אינטרנט שונים, בהתאם לצרכים הספציפיים של אתרים אלו, קצב הגידול הצפוי שלהם ותקציבי האחסון. בתוך פלח ספקי אחסון אתרים, הולך ומתפתח כבר משנת 2010 תחום מישנה של אחסון אתרים בשרתים וירטואלים.

על מנת להעלות אתר אינטרנט לרשת, יש צורך בספק אחסון אתרים אשר משתמש בשרתי אינטרנט, אליהם ניתן להעלות את קבצי האתר ובסיס הנתונים שלו ולקבל גם שירותי אימייל תחת דומיין האתר. ספקי אחסון אתרים מחזיקים שרתי אינטרנט ייעודיים בחוות שרתים הממוקמות בישראל או בחו”ל ובהתאם לשטח הדרוש לאחסון האתר או האתרים בכונני השרתים הללו, מוכרים לבעלי אתרים, חבילות אחסון אתרים. בשנים האחרונות הולך ונעשה נפוץ יותר השימוש בשרתים וירטואלים לאחסון אתרי אינטרנט. שרתים וירטואלים המוכרים יותר כ- VPS – Virtual Private Servers הינם, בדיוק כפי שנרמז משמם – שרתים שאינם פיזיים, אלא שרתים וירטואלים המספקים למשתמשים בהם אזור עבודה מקוון ווירטואלי. מהיותם כאלו, שרתים וירטואלים מתפקדים כשרתי אינטרנט לכל דבר ועניין, פועלים כסביבת מיחשוב עצמאית לגמרי, מותקנים על גבי שרת ייעודי וחולקים את נפח האחסון שלו.

חברת Jetcloud מבית קבוצת ג’טסרבר בע”מ הינה חברת אחסון אתרים מובילה בישראל משנת 2006 ומציעה ללקוחותיה שירות השכרת שרתים וירטואלים על פי מפרטי נפח, חוזק מעבד וזיכרון שונים, כולל מתן גישה מלאה SSH\RDP, עליהם ניתן להתקין כל מערכת הפעלה כגון: Linux, Novell, Windows-2000/2003/NT. חברת Jetcloud מספקת תמיכה טכנית ברמה הגבוהה ביותר ללקוחות אחסון אתרים שיתופי וללקוחות אחסון שרתים וירטואלים. כמו כן, כל השרתים מבוססי דיסקים SSD, שרתי ה-VMWARE נמצאים על גבי דיסקים SSD עם Snapshots ברמת ה-storage להתאוששות מאסון, כאשר חשוב לציין כי לשרתי ה-VMWARE יש שרידות חומרה במקרה של כשל טכני.

עלויות שרת וירטואלי

ההבדלים בין שירות אחסון אתרים שיתופי (וגם לריסלר – Reseller) לבין אחסון אתרים על גבי שרתים וירטואלים, חולשים על פני מישורים שונים: עלויות החומרה והתוכנה למשל, שונות מאד היות ורכישת שרת ייעודי ותוכנות (כולל רישיונות) לניהול האחסון, עלויות החשמל, המיקום בארון תקשורת בחוות הרשתים וכדומה – עולים הן לספק אחסון האתרים והן למי שחפץ ברכישת שרת ייעודי – כסף רב. לעומת זאת, שכירת שרת וירטואלי מבטלת את הצורך בהתעסקות עם חומרה, אלא רק ברכישת התוכנות והרישיונות הדרושים לבעלי השרת הוירטואלי לצורך עבודתם השוטפת. ספקי אחסון אתרים יכולים להשתמש בשרת ייעודי אחד להשכרת שרתים וירטואלים רבים ובכך לחסוך עלויות ולהוזיל את מחירי אחסון השרתים הוירטואלים.

הקצאת משאבים בשרת וירטואלי

שרת וירטואלי

גם נושא הקצאת המשאבים שונה בין אחסון אתרים שיתופי לבין אחסון אתרים על גבי שרתים וירטואלים: לקוחות אחסון אתרים שיתופי מוגבלים במשאבי הזיכרון והמעבד של השרת הפיזי עליו מאוחסנים אתרים של לקוחות נוספים. במידה וחשבון אחסון אחד חורג מנורמת השימוש במשאבי זיכרון או מעבד השרת, הדבר עלול להשפיע ואף לפגוע בביצועי האתרים של שאר הלקוחות. לעומת זאת, היות ושרתים וירטואלים מופרדים זה מזה ומנוהלים בהפרדה מוחלטת אחד מהשני, יכולים לקוחות אחסון שרתים ויטואלים ליהנות מהקצאת זיכרון ומעבד פרטיים ולא לחשוש מחריגות אשר עלולות לקרות בשרתים וירטואלים אחרים.

התקנת תוכנות בשרת וירטואלי

הבדל נוסף בין אחסון אתרים שיתופי לאחסון באמצעות שרתים וירטואלים, טמון ביכולת המשתמשים להתקין תוכנות שונות בשרת. לקוחות אחסון אתרים שיתופי אינם יכולים להתקין תוכנות באופן עצמאי. הדבר היחיד שניתן להתקין הוא סוגים שונים של פלטפורמות אינטרנטיות (כגון ג’ומלה, דרופל, וורדפרס, חנות מקוונת Presta-Shop וכדומה) הנתמכים על ידי סוג האחסון השיתופי. בעלי שרתים וירטואלים לעומת זאת, חופשיים להתקין על השרת הוירטואלי אשר ברשותם כל מערכת הפעלה, תוכנות, כלים לניהול השרת וישומי אבטחה העולות על דעתם. יש לציין כי בעניין זה דרוש לבעלי שרתים וירטואלים ידע ויכולות טכנולוגיות על מנת לבצע פעולות מעין אלו, בעוד ששימוש בשירותי אחסון אתרים שיתופי אינו מצריך ידע מוקדם.